Jaarwisseling 21014/2015: een voorlopig overzicht

Jaarwisseling 21014/2015: een voorlopig overzicht

geplaatst in: Uncategorized | 0

Op de website van nu.nl valt het volgende bericht te lezen:


Op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen in Nederland hebben zich tijdens de jaarwisseling 574 slachtoffers van vuurwerkongevallen gemeld.

Dat zijn er 126 minder dan vorig jaar, een daling van 18 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en de NOS. Voor het onderzoek zijn gegevens uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL gecombineerd met de cijfers over het aantal gewonden die de NOS heeft verzameld bij de Spoedeisende Hulpafdelingen.

Bij alle gewonden met oud en nieuw waarvoor het type vuurwerk is geregistreerd, waren siervuurwerk en knalvuurwerk net zo vaak de oorzaak van het letsel.

18.00 uur

De laatste jaren mochten de liefhebbers op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur vuurwerk afsteken. De afgelopen jaarwisseling mocht dat pas vanaf 18.00 uur. Het aantal mensen dat dit jaar op oudejaarsdag tot 18.00 uur letsel door vuurwerk opliep was 8 procent van het totaal. Vorig jaar ging dat om 23 procent van het aantal gewonden.

De meeste slachtoffers dit jaar hadden verwondingen aan de handen (37 procent). Daarna volgen mensen met letsel aan de ogen (24 procent).

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) meldde zondag dat plastisch chirurgen deze jaarwisseling 69 patiënten met vooral ernstig handletsel hebben geholpen. Vorig jaar waren dat er zeventig en tijdens de jaarwisseling van 2012-2013 veertig. Volgens de vereniging kan het aantal slachtoffers tot eind januari nog flink oplopen.

Illegaal vuurwerk

De NVPC meldde dat ruim 60 procent van de verwondingen aan handen is te wijten aan illegaal vuurwerk, en 40 procent aan legaal vuurwerk. Ook de incidenten met heel jonge kinderen zijn opvallend. Zo raakten op 1 januari in Amsterdam en Den Haag kinderen van negen en elf jaar ernstig gewond toen ze gevonden cobra’s probeerden aan te steken.

Traumachirurgen hebben voor afgelopen jaarwisseling de behandeling van enkele tientallen patiënten met vuurwerkverwondingen gerapporteerd. Het ging met name om ernstige brandwonden, scheurwonden, amputaties en botbreuken.

(bron:ANP)


Conclusies

Een aantal conclusies zijn hier te maken:

  • De verkorting van het ‘vuurwerkvenster’ heeft meteen een positief gevolg. Het verbod op consumentenvuurwerk moet daarom wel voor een drastische daling van het aantal slachtoffers zorgen.
  • Knal- en siervuurwerk zijn in gelijke mate verantwoordelijk voor de gewonden. Het idee dat siervuurwerk minder gevaarlijk is wordt hiermee ontkracht;
  • Kleine kinderen vinden illegaal vuurwerk en proberen die aan te steken met alle gevolgen van dien. Probleem hier is: Er is voor niet-kenners geen verschil te zien tussen de – gevonden – resten van legaal en illegaal vuurwerk. De resten van het illegale vuurwerk liggen als ‘wolf in schaapskleren’ tussen al het andere vuurwerk in. Maar… als alle vuurwerk verboden wordt liggen er in principe geen vuurwerkresten meer op straat en gaan kinderen dus niet meer de straten afschuimen op zoek naar restanten, wat vooral veel jonge kinderen doen (ik heb het vroeger ook gedaan en er een gehoorbeschadiging aan overgehouden…). Mochten er dan toch nog ergens vuurwerkresten liggen, dan is dat meteen een reden om gealarmeerd te zijn, omdat het dan in principe ALTIJD gaat om illegaal vuurwerk. Bewoners die dit zien kunnen dit meteen verwijderen, of de politie/gemeente bellen om dit te laten verwijderen. Het risico op ernstige verwondingen is in dit scenario daarom vele malen kleiner dan in onder het huidige beleid.
  • Alhoewel de cijfers positief zijn is 574 nog steeds een onaanvaardbaar hoog aantal. Bovendien zijn het aantal ernstige handletsels nagenoeg gelijk gebleven (en het aantal kan nog flink oplopen).
  • Ook al is illegaal vuurwerk voor 60% verantwoordelijk voor spoedopnames, ook dit aantal zal drastisch dalen als het legale vuurwerk verboden wordt. De kans gepakt te worden met illegaal vuurwerk wordt immers veel groter als er verder geen mensen met vuurwerk op straat zijn.

Stichting Nederland Vuurwerkvrij leeft mee met de slachtoffers en hun families en wenst hen sterkte en een voorspoedig herstel.

(afbeeldingbron: www.destentor.nl)