Schade jaarwisseling zeker 13 miljoen euro

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s bedraagt ongeveer 13 miljoen euro en valt daarmee hoger uit dan vorig jaar toen het schadebedrag op 9 miljoen euro uitkwam. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Het uiteindelijke schadebedrag van deze jaarwisseling zal nog fors oplopen omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting die van particulieren overstijgen.

Dit jaar mocht op 31 december voor het eerst pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken en waren er in meer dan 35 gemeenten één of meer vuurwerkvrije zones. Dat desondanks de schade hoger uitvalt, komt volgens het Verbond doordat het in tegenstelling tot vorig jaar een droge jaarwisseling was.

Brand

“Onder meer in Tilburg en Den Haag brandden woningen uit door vuurwerk, in Alkmaar gingen in de binnenstad winkels en woningen als gevolg van vuurwerk in vlammen op. In de regio’s Den Haag en Utrecht brandden tientallen auto’s uit en in Uden twee scholen”, aldus het Verbond.

In de afgelopen acht jaar werd behalve de jaarwisseling van vorig jaar, ook tijdens oud en nieuw van 2009/2010 voor een lager bedrag aan schade geleden. De jaarovergang van 2007/2008 spant volgens de cijfers van het Verbond de kroon met een geraporteerde schade van 24,3 miljoen euro.


 

Schade jaarwisseling 2013/2014 circa 9 miljoen euro

Het schadebeeld van de jaarwisseling wijkt nauwelijks af van vorig jaar. De eerste schattingen komen uit op ongeveer negen miljoen euro, blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Dat is één miljoen euro minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog oplopen, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. Daarnaast is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend.

De prognose is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Net als vorig jaar verliep de jaarwisseling in grote delen van Nederland regenachtig, waardoor veel feestvierders binnen bleven of slechts kort op straat waren. Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme. De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken/gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk.
Opzettelijke vernielingen ‘niet tolereren’
Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen. Hoewel het positief is dat de nieuwjaarschade niet stijgt, blijft het Verbond aandringen op een harde aanpak van Oud & Nieuw-vandalen. “Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. “In overleg met Justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.”
Het Verbond is voorstander van een stevige aanpak van relschoppers in de vorm van snelrecht en het bestraffen van plegers van geweld tegen hulpverleners. Weurding: “Het is betreurenswaardig dat het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners – met name brandweerlieden – deze jaarwisseling is toegenomen. Juist zij zetten zich in voor onze veiligheid. Wie daar aan tornt, moet worden aangepakt.”


Overzicht particuliere schadelast recente jaarwisselingen:

2007/2008: 24,3 miljoen euro

2008/2009: 18,9 miljoen euro

2009/2010: 11,3 miljoen euro

2010/2011: 20,7 miljoen euro

2011/2012: 16,2 miljoen euro

2012/2013: 10,0 miljoen euro

2014/2015: 13 miljoen euro

(bron: www.verzekeraars.nl)


De brandweer is in de regio Rotterdam in de uren rond de jaarwisseling meer dan achthonderd keer uitgerukt voor brandmeldingen, ongeveer evenveel als vorig jaar. Een op de vijf meldingen in heel Nederland werd gedaan uit Rotterdam en omgeving.

(reactie op dit bericht van een lezer: 800 keer. Acht honderd keer. We herhalen het nog maar een keer: a-c-h-t h-o-n-d-e-r-d keer. En wat kost zo’n ritje eigenlijk? Da’s een aardige kostenpost voor ons gezamenlijk potje ‘overheid’. Leuk weer, zo’n ‘feestje’ hoor. Echt heel erg leuk. Een uitruk van de brandweer kost circa 400 euro. Een kostenpost van € 320.000,-)

http://www.rijnmond.nl/nieuws/01-01-2015/drukke-jaarwisseling-voor-brandweer-rotterdam

Branden

De brandweer had het druk met enkele grote en veel kleine branden. Op de Goudestein bij de Slinge woedde brand in kledingwinkel Aicha, waar vuurwerk naar binnen was gegooid. De winkel brandde helemaal uit, de bewoners van twaalf omliggende woningen moesten tijdelijk hun huis uit. Aan de Rosestraat op Feijenoord ontstond het vuur in een hoekwoning met een café. De woning stond leeg, er waren geen gewonden. Ook op de Mathenesserweg in Rotterdam-West bluste de brandweer een woningbrand.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/01-01-2011/drukke-nieuwjaarsnacht-voor-hulpdiensten-rijnmond

Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) van Alkmaar vindt dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. “Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk”, zei hij tegen de NOS. Bruinooge roept de Rijksoverheid op om vuurwerk te verbieden.

Aanleiding voor zijn opmerking is de brand van vannacht in de oude binnenstad van Alkmaar. Vier winkelpanden in de Langestraat gingen in vlammen op. Eenzelfde aantal werd zwaar beschadigd.

Enkele muren van de verwoeste winkels zijn vanmiddag omver gehaald, omdat ze dreigden in te storten.

Een van de gedupeerde winkeliers die boven zijn winkel woonde, is er stellig van overtuigd dat de brand is ontstaan door vuurwerk. “Aan de achterkant van de panden zitten cafés en daar zijn mensen vuurwerk wezen afsteken. Daardoor is de brand ontstaan.”

http://nos.nl/artikel/2011364-brand-verwoest-zes-panden-in-centrum-alkmaar.html