Tegenstand

Vanuit een deel van de samenleving is er felle tegenstand op het afschaffen van het consumentenvuurwerk. Uiteraard hebben wij hier begrip voor. Het is zeker niet onze intentie anderen hun plezier te ontnemen. In een ideale wereld is een verbod ook niet nodig, en is er ruimte voor elk soort ‘fun’ rond oud en nieuw. Natuurlijk gaan de meeste mensen bewust en verantwoordelijk met vuurwerk om, houden zich netjes aan alle regels en steken alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur van de nieuwjaarsnacht vuurwerk af (en ruimen de rommel netjes op).

Het probleem ligt juist bij die enorm grote groep die niet met deze verantwoordelijkheid kan omgaan. De groepen jongens die in elke plaats in Nederland al dagen van te voren vooral knalvuurwerk afsteken. De kinderen die het gevaar van vuurwerk onderschatten en verwond raken of anderen verwonden. De mensen die wél vuurwerk afsteken maar de rotzooi op straat laten liggen. De jongeren die – al dan niet onder invloed van iets te veel biertjes – vuurwerk naar anderen gaan gooien. Zij zijn degenen die het voor de mensen die verantwoordelijk met vuurwerk omgaan letterlijk ‘verknallen’. Oogarts Tjeerd de Faber omschrijft dit zeer treffend: ‘ een verslavende optelsom van testosteron, adrenaline, alcohol en buskruit’. We dagen iedereen uit die het niet met ons standpunt eens is hun woede te richten op de bron van de ellende, niet op degenen die genoeg hebben van de overlast en de enorme schade na elke jaarwisseling.

De mensen achter Nederland Vuurwerkvrij zijn geen vuurwerkhaters. Sterker nog, wij genieten net zo van een mooie siervuurwerkshow als de gemiddelde Nederlander. En een groot deel van ons heeft vroeger ook vuurwerk afgestoken. Het is dus onzinnig ons als een club ‘vuurwerkhaters’ weg te zetten. We vertegenwoordigen de ruime meerderheid van Nederland die klaar is met de gewonden, de overlast en de schade, uit onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent vóór het verbieden van consumentenvuurwerk is. We pleiten vóór georganiseerde, professionele vuurwerkshows.

Democratie

We leven in een democratie, waar de rechten van de individu ophouden waar er overlast voor de samenleving ontstaat. Roken was tot enkele jaren geleden toegestaan in publieke ruimten totdat een meerderheid er voor was dit te verbieden. Zo werkt de democratie.

Enkele jaren geleden is er een verbod gekomen op het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar. Ze mogen het zelfs niet bij zich hebben. Waarom deze maatregel? Niet omdat de meesten van ons verantwoord met alcohol om kunnen gaan, maar om de kwetsbare groep van tieners tegen zichzelf en tegen elkaar te beschermen. Zo zien wij het ook met vuurwerk. Als iedereen zich aan de regels houdt, is er niets aan de hand. Maar als er een grote groep niet met deze verantwoordelijkheid kan omgaan is het tijd op nieuwe regels op te stellen.

Vuurwerk steek je af in de openbare ruimte: op de straten en de pleinen van onze dorpen en steden. Daar waar anderen bij zijn. Als een meerderheid daar niet van gediend is, niet op zit te wachten en er overlast, schade of zelfs angst van ondervindt is dit niet goed te praten, zelfs a-sociaal te noemen. In een (complexe) samenleving houdt de vrijheid van het individu op waar anderen overlast of schade ondervinden.

Een traditie kan niet in stand gehouden worden puur omdat het een traditie is. En het mooie is: we pleiten er niet voor de traditie weg te doen, alleen om deze veiliger en acceptabel te maken voor iedereen. Een win-win situatie dus. Nederland wordt er alleen maar beter van!

Let’s agree to disagree

Het is niet de doelstelling van Nederland Vuurwerkvrij een discussie op gang te brengen. We respecteren de mening van iedereen, en hebben niet de intentie anderen van ons gelijk te overtuigen. We gaan dus ook niet in discussie met tegenstanders. Het is daarom ook niet mogelijk op reacties op de artikelen te plaatsen. Wel zijn we bereid met alle belanghebbenden na te denken over mogelijke scenario’s, belanghebbenden die net als wij er van overtuigd zijn dat er iets moet gebeuren.